Tajemnica roastera, czyli jak wypalają kawę profesjonaliści

przez | 6 sierpnia 2019

Wypalanie kawy to sztuka, którą zajmują się roasterzy, czyli osoby, która wypalają jeszcze zieloną i surową kawę, która przyjeżdża do nas z najodleglejszych zakątków świata. Jest ona pakowana w workach i jeszcze wtedy wcale nie kusi swoim aromatem.

Na etapie wypalania przybiera ona swoisty, brązowy kolor, zostaje poddana działaniu wysokiej temperatury i dopiero wtedy zyskuje cenne właściwości, które zachwycają nie tylko koneserów. Kawę można wypalać samodzielnie w domu, jednak wymaga to dużych umiejętności i wprawy, ponieważ nawet minimalne różnice w temperaturze i czasie wypalania mogą znacząco zmienić efekt. Jeśli jednak zdajesz się na doświadczanie innych, to chętnie uraczymy się przepyszną kawą w naszej palarni kawy w Warszawie – kawa ziarnista sklep internetowy – Larico.

Postaramy się w pełni sprostać Twoim wymaganiom. Nawet niewielkie niuanse mają wpływ na to, czy mała czarna będzie miała mocny smak z nutą goryczy, czy niepowtarzalną delikatność, która ukoi nasze podniebienie. Lekko wypalone ziarna odznaczają się zazwyczaj nieco kwasowymi nutami. Te, które dłużej pozostawały w piecu, nabierają czekoladowego i orzechowego aromatu.

Co więcej, czas palenia i temperatura mają też wpływ na zawartość kofeiny w produkcie końcowym. Krócej palona kawa będzie miała więcej pobudzającej substancji. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przebiega dokładny proces palenia kawy, zapraszamy Cię do nas. Chętnie odpowiemy na wszystkie nurtujące pytania, może podamy jakieś wskazówki, a wszystko to oczywiście przy świeżo przygotowanej kawie, bo jak mogłoby być inaczej?