Ekstruzja – genialne rozwiązanie dla przemysłu spożywczego!

przez | 20 listopada 2021

Produkty zbożowe mają swoich fanów na całym świecie. Również w naszym kraju nie brakuje osób, które chętnie sięgają po płatki śniadaniowe, chrupki i makarony.

Polacy lubią również chrupkie pieczywo. Spożywając tego typu produkty spożywcze zwykle nie zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób powstały. Trudno się temu dziwić. Ktoś, kto spieszy się do pracy chce po prostu zjeść płatki z mlekiem i wyjść z domu, aby jak najszybciej dostać się do biura. Wiele produktów, które na co dzień tak chętnie spożywamy powstaje w procesie ekstruzji. Konieczne jest tutaj zastosowanie urządzeń zwanych ekstruderami. Szczegółowy opis tego urządzenia bez problemu znajdziesz w sieci internetowej.

Ekstruzja jest stosowana w Polsce od tylu lat, że łatwo można znaleźć opis sprzętu stosowanego w trakcie trwania tego procesu w naszym języku. Na czym polega ta technika? W urządzeniu zwanym ekstruderem następuje zgniatanie żywności aż do momentu, gdy powstanie częściowo płynna masa. Jest ona następnie przeciskana przez wąską szczelinę. Otrzymany w ten sposób produkt jest właśnie tym, z czego powstają płatki i chrupki tak chętnie kupowane na całym świecie. Dzięki ekstruzji produkt żywnościowy staje się bardziej trwały. Nie trzeba obawiać się jego zbyt szybkiego zepsucia się. Proces ten może być również wykorzystywany wtedy, gdy konieczne jest sprawdzenie zawartości wody w danym produkcie. Warto także zauważyć, że dzięki niemu znacznie zmniejsza się ryzyko rozwoju bakterii.

Jakie jest jej zastosowanie?
Ekstruzja (więcej informacji -> https://consfood.pl/) jest wykorzystywana w produkcji żywności porcjowanej przeznaczonej na potrzeby wojska. Dzięki jej zastosowaniu powstają również produkty żywnościowe, które chętnie zabierają ze sobą osoby wybierające się w podróż w takie rejony, w których trudno o dobrze wyposażony sklep spożywczy. W opisywany w tym artykule sposób powstaje również żywność rozdawana osobom potrzebującym w tych miejscach, gdzie doszło do klęski żywiołowej.

Dlaczego warto?
Jest to proces stosowany od wielu lat. Ekstruzja ma również przed sobą znakomitą przyszłość. Zdecydowanie warto zainteresować się takim właśnie sposobem produkcji żywności.